Brød,  Kager

Glutenfri juleboller med marcipan, rosiner og appelsin

Disse juleboller både dufter og smager helt fantastisk. De gemmer på rosiner, appelsin, kanel, kardemomme og marcipan. – og drysses på toppen med kanelsukker og ristet haselnødder. De minder lidt om en kanelsnegl i smagen, har et svampet indre og er en anelse sprøde udenpå. Det er ægte juleboller, med nogle af de allerbedste smage derfra – og duften der spreder sig i huset når de bages, amen det dufter jo bare så himmelsk. Spis dem lune, eller servere dem med smør på.

Disse juleboller kommer helt klart til at indgå på vores jule-hygge bord fremover, og gerne i selskab med:

Glutenfri vaniljesmåkager med chokolade ganache og saltet pekannødder

Brownie bites med dadler og pistacie

Fransk nougat med pistacienødder

Opskriften på disse fantastiske juleboller får i her, og giver 12 styks.

DET SKAL DU BRUGE:

  • 4 dl. laktosefri mælk
  • 3 dl. kogt og let afkølet vand
  • 15 g. gær
  • 30 g. HUSK, den grønne
  • 120 g. rosiner
  • Saft og skal fra 1 økologisk appelsin
  • 100 g. marcipan
  • 1 æg
  • 75 g. smeltet laktosefri smør

Melblanding:

  • 200 g. rismel
  • 100 g. majsstivelse
  • 150 g. glutenfri havremel, eller havregryn du maler til mel
  • 100 g. kartoffelmel
  • 50 g. majsmel
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1,5 tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme

Toppings/drys:

  • 1 dl. laktosefri mælk (til pensling)
  • 3 spsk. sukker
  • 1 tsk. kanel
  • 2 spsk. hakket og ristet hasselnødder

SÅDAN GØR DU:

  1. Start med at lægge rosinerne i blød i appelsinsaft og skal, i en skål.
  2. Bland vand og mælk sammen, så du har en lunken væske, og opløs gæren heri. Tilsæt HUSK, og pisk det på køkkenmaskinen i 5-6 minutter – eller indtil det gelere. Lad det trække i 10 minutter.
  3. Bland imens alle de tørre ingredienser sammen til melblandingen i en skål, smelt smørret ved lav varme, og riv marcipanen.
  4. Skift piskeriset ud med dejkrogen, og rør ægget ud i gelemassen.
  5. Hæld rosin- og appelsin blandingen ved, og rør det godt sammen. Tilsæt det halve af melblandingen, og rør det godt ind i gelemassen.
  6. Kom det smeltet smør og den sidste halvdel af melblandingen ned i skålen, og rør det sammen på køkkenmaskinen i 5-6 minutter.
  7. Dejen vil være lidt klistret, men den skal nok sætte sig mere under hævningen.
  8. Kom husholdningsfilm over skålen, samt et mørkt klæde, og stil dejen til hævning et lunt sted i 2 timer.
  9. Smør lidt neutral olie ud på dit køkkenbord, eller på en silikonemåtte, og kom dejen ud herpå. Del og form 12 lige store boller, og kom dem på en bageplade med bagepapir.
  10. Beklæd hele bagepladen med husholdningsfilm samt et mørkt klæde, og stil bollerne til efterhævning i 1-2 timer.
  11. Bland sukker, kanel og hakket hasselnødder i en skål, og stil til side. Pensel bollerne med mælk, og drys dem med kanelsukker blandingen.
  12. Bag julebollerne ved 210 grader i 25-30 minutter.

Lad dem køle lidt af inden du spiser dem. Servere dem som de er, eller med smør på.  

TIP:

Julebollerne kan sagtens fryses, og kan nemt tøes op i mikroovn, ovn eller på en brødrister.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *