Aftensmad,  Frokost,  Madpakken,  Tilbehør

Falafler med tahindressing

Små sprøde veganske smagsbomber, – det er lige præcis hvad disse falafler er. De har et knasende sprødt ydre og et blød, saftigt og krydret indre. De er helt perfekte, og smager fuldstændig fantastiske. Jeg har krydret dem med mellemøstlige smage, som koriander, spidskommen, ingefær, kanel, karry og så får de et krydret spark fra cayennepeber. Jeg vil ikke betegne dem som stærke, men derimod godt krydret. Her kommer tahindressingen til sin ret, da den afbalancere den varme og krydret smage helt fantastisk. – og så er den også vegansk, da den er lavet på soyayoghurt.   

Jeg frituresteger mine falafler, da jeg synes, at de altså bare smager bedst efter en omgang i den varme olie – meeen, de kan også sagtens laves i ovnen, eller steges på panden. Smagen i dem er helt den samme, men sprødheden får du desværre ikke skabt på samme i ovnen eller på panden.   

Opskriften på får i her, og giver ca. 25-30 falafler.

DET SKAL DU BRUGE:

Falafler:

 • 200 g. tørrede kikærter + ½ tsk. natron
 • 2 fed hvidløg
 • 1 løg
 • 1 håndfuld frisk koriander
 • 2 håndfulde frisk bredbladet persille
 • 1 tsk. stødt koriander
 • Saften fra ½ citron
 • 1 tsk. cayennepeber
 • 3 tsk. stødt spidskommen
 • 1 tsk. stødt ingefær
 • 1 tsk. kanel
 • ½ tsk. karry
 • 1,5 tsk. salt
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 dl. vand
 • 1 l. smagsneutral olie, f.eks. rapsolie

Tahindressing:

 • 3 dl. usødet soyayoghurt, f.eks. fra Alpro
 • 2 tsk. lys tahin
 • 1 fed hvidløg
 • Saften fra ¼ citron
 • Salt
 • Frisk kværnet peber

SÅDAN GØR DU:

Dagen før:

 1. Sæt kikærterne i blød i masser af koldt vand. De udvider sig til dobbelt størrelse, så brug gerne en stor skål. Tilføj natron til vandet, da det hjælper med at blødgøre kikærterne. Kom dem på køl, og lad dem stå i blød i 12-24 timer.  

 Falafeldej:

 • Dræn og skyl kikærterne godt og grundig i en sigte, og kom dem i en foodprocessor. Skyl også det friske persille og koriander, og kom det ved.
 • Tilføj alle krydderierne, bagepulver, citronsaft og vand, og blend det hele. Det skal ikke blendes til en helt fint og glat dej, men tæt på. Falafeldejen skal kunne formes til små kugler med dine hænder. Smag den evt. til med salt.
 • Stil falafeldejen på køl i 1-24 timer, så den får lov til at sætte og samle sig.
 • Varm olien op i en gryde til 170 grader. Brug gerne et termometer til at styre temperaturen med. (Læs gerne flere tips i mit TIP længere nede)
 • Form små falafel kugler af dejen (jeg fik ca. 28 stk.) og steg 4-5 falaflerne af gangen i olien i ca. 2 min. – eller indtil de er flotte gyldne og sprøde. Kom dem forsigtigt ned i den varme olie med en ske, og tag dem op igen med en hulske. Kom dem på en tallerken beklædt med køkkenrulle, så det kan suge det overskydende olie. Gentag med de resterende falafelkugler.

Tahindressing:

 1. Pres hvidløget ned i en skål, og rør de resterende ingredienser heri. Dressingen vil tykne når den stå på køl, men rør da blot rundt i den igen. 
Vegansk buddhabowl med falafler og tahindressing

TIP:

Friturestegning:

Falaflerne bliver altså bare bedst efter en omgang i en friture. Når du frituresteger dem, så er det vigtigt at olien har det rette temperatur, som er imellem 165-170 grader. Tjek den gerne inden du kommer et nyt hold falafler ned i. Hvis olien bliver for kold, så vil falaflerne koge og sprække, og de får derfor ikke den flotte og lækre sprøde overflade. Pas på med at komme for mange falaflerne i gryden på én gang, da det vil sænke temperaturen på olien, – plus falaflerne ikke må rører hinanden under stegningen.

Lad olien køle helt af i gryden, når du er færdig med at friturestege. Hæld den efterfølgende tilbage i dunken, og smid den i skraldespanden. Husk at du ikke må hælde det ud i håndvasken og ned i afløbet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *