Kager

Påskekage med hasselnødder, æble, saltkaramel og mælkechokolade ganache

Reklame for Vangsgaardtreat

Så er der påskekage – sådan en virkelig lækker én, som gemmer på en svampet vaniljebund, et lag æblekompot toppet med en saltkaramels creme, toppet med en sprød og chewy nøddemarengs med ristet hasselnødder, toppet med en mælkechokolade ganache og til sidst toppet med de aller lækreste ristet hasselnødder, som er overtrukket med hvid og golden chokolade, som er en karamelliseret hvid chokolade, fra Vangsgaardtreat.

Amen hold nu, siger jeg bare, hvor smager dén her kage altså virkelig bare godt.

Påskekagen er en lidt mere teknisk kage, som har flere steps i sig, men som på ingen måde er svært at gå til eller lave. – og belønningen er en kage som både du og dine gæster sent vil glemme.   

Start gerne 2-3 dage før du skal bruge kagen, med at forberede de fleste elementer, da de skal stå og tørre, trække eller køle til dagen efter. Dagen før, eller om morgen, samler du så kagen og sætter den på køl igen, så den kan få lov til at trække og sætte sig.

Denne kage er IKKE gluten- og laktosefri, da den er lavet i samarbejde med Vangsgaardtreat, og med nogle af de laktoseholdige produkter som hun forhandler. Den kan dog sagtens gøres både gluten- og laktosefri, hvis du ønsker det. Skriv gerne i kommentarfeltet forneden, hvis du har brug for foreslag til, hvordan du gør den allegene venlig.

Opskriften får du her, og passer til 10 personer.

DET SKAL DU BRUGE:

Vaniljebund:

 • 2 æg
 • 100 g. sukker
 • 1 tsk. vaniljesukker
 • 45 g. hvedemel
 • 1 tsk. bagepulver

Æblekompot med saltkaramelcreme:

 • 3 æbler
 • 100 g. sukker
 • 40 g. smør i små tern
 • 0,75 dl. piskefløde
 • Flagesalt
 • 160 g. smør, stue tempereret
 • 50 g. flormelis

Nøddemarengs:

Mælkechokolade ganache:

 • 5 dl. piskefløde
 • 200 g. mælkechokolade
 • 4 husblas

Pynt til påskekagen:

SÅDAN GØR DU:

Start med at bage din marengs, da den skal eftertørre i op til et døgn. Du kan også sagtens bruge den, når den er bagt og kølet af, men jeg synes at man får den bedst marengs, når den får lov til at stå og eftertørre i ovnen til dagen efter.

Nøddemarengs:

Bages gerne dagen før, så marengsen kan tørre helt.

 1. Pisk æggehviderne stive, og tilsæt sukkeret af 4 omgange, imens der stadig piskes. Marengsen piskes sej og skal piskes indtil sukkeret er opløst, hvilket tager ca. 10 minutter. Tilsæt eddike og pisk den kort ind i marengsen.
 2. Hak hasselnødderne groft, og vend dem i marengsen.
 3. Smør marengsen ud på et stykke bagepapir, og bag den i ovnen i 45 time ved 125 grader. (Læs i mit TIP længere nede i opskriften) Sluk for ovnen, og lad marengsen stå og eftertørre til dagen efter. Din marengs er nu knasende sprød udenpå, og med et sejt og chewy indre.

Æblekompot med saltkaramelcreme:

Laves gerne dagen før, så det kan nå at køle helt af.

 1. Fjern kernehuset fra æblerne, og skær dem i mindre stykker, (behold gerne skrællen på) og kom dem i en gryde med låg. Ved svag varme koges æblerne møre, og stilles derefter på køl til det er kølet helt af.
 2. Fordel sukkeret i et jævn lag i en gryde, og smelt det ved svag varme. Undgå at røre rundt i det, men lad det blot smelte stille og roligt af sig selv. Skær smørret i tern (de 40 g.), kom det ned i karamellen, og rør det stille sammen. Pas på, det kan godt sprutte en smule, og det er brændende varmt.   
 3. Hæld fløden ved, og kog karamellen op i 1 minut, imens du rører rundt i den. Kom lidt flagesalt ned i, hæld det i et sylteglas og kom det på køl. Karamellen tykner endnu mere, når den bliver kold.  
 4. Når karamellen er helt afkølet piskes det stue tempereret smør i ca. 5 minutter – eller indtil det er lyst og luftigt. Tilsæt flormelissen og pisk igen i et par minutter igen. Vend saltkaramellen i smørcremen, og den er nu klar til brug. Hvis du laver den helt færdig dagen før, så hus at tage den ud fra køl 1 time før du skal samle kagen, så den kan temperere sig. 

Mælkechokolade ganache:

Laves gerne dagen før, da fløden skal være helt kold inden den piskes.

 1. Kom husblassen i koldt vand og lad det udbløde i 15 minutter.
 2. Hak imens chokoladen fint og kom det op i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunket, knug vandet ud af husblassen, og smelt det i den varme fløde. Hæld fløden det over chokoladen, og lad det stå og trække i 1 minut. Rør det derefter sammen til en glat og ensartet creme. Kom husholdningsfilm helt ned på chokoladecremen, for at undgå kondens, og stil den på køl til den er helt kold, gerne til dagen efter.
 3. Når chokoladecremen er kølet helt af, piskes den til en luftig ganache. Pas på med ikke at piske den for længe, da den godt kan finde på at skille.    

Vaniljebund:

Bunden kan snildt bages flere dagen i forvejen, og kommes på frost. – hvilket den faktisk kun bliver endnu mere svampet af, synes jeg.

 1. Æg, sukker og vaniljesukker piskes lyst og luftig. Bland mel og bagepulver sammen, si det i æggesnapsen og vend det forsigtigt sammen, for at bevare luften i dejen.
 2. Beklæd en springform med bagepapir i bundne, og smør kanten med lidt smør.
 3. Bag vaniljebunden ved 180 grader i 15-20 minutter. Prik i den med en kødnål, for at tjekke om den er færdigbagt. Lad bunden køle helt af, inden du befrier den fra springformen.

Samling af påskekagen:

 1. Kom kageplast inden i springformen, eller i en kagering, og læg vaniljebunden heri.
 2. Smør æblekompotten ud herpå, og fordel saltkaramelcremen ovenpå.
 3. Kom nøddemarengsen ovenpå og giv den et let tryk ned på saltkaramelcremen, hele vejen rundt.
 4. Kom kagen på køl i minumum 4-6 timer, eller gerne natten over.
 5. Fjern kagering og kageplast, og smør kanten op med mælkechokoladeganache hele vejen rundt.
 6. Kom det sidste af ganachen i 2 sprøjteposer med forskellige tyller, og sprøjt det ud på toppen af kagen, så du laver lidt forskellige mønstre. Hak lidt af de chokoladeovertrukket hasselnødder og drys ovenpå, og pynt til sidst med gule stedmorblomster.

Servere kagen straks, eller kom den på køl igen, hvor den sagtens kan holde sig flot og fin i flere timer, hvis du gerne vil lave den helt færdig inden i evt. får gæster.   

TIP:

Bagning af marengsen:

Beklæd en springform på 24 cm. med et stykke bagepapir i bunden, og sæt ringen på. Tag ringen af igen, og den har nu lavet et mærke på bagepapiret. Smør marengsen ud inden for dette mærke på bagepapiret, (dog gerne 1 cm. fra kanten, da marengsen hæver en smule op under bagningen) og du er nu sikker på, at at den passer ned i kage ringen igen, når kagen skal samles. Du kan også tegne efter din springform, men jeg synes ikke det er så lækkert igen at få kuglepen eller blyantfarve på mit bagværk.   

Du kan sagtens bage din marengs flere dage i forvejen, og blot lade den stå i din ovnen, med en lukket ovnlåge. Den kan i et tørt miljø holde sig flere uger.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *