Kager

Glutenfri cheesecake med risalamande og kirsebær

Dette er en rigtig juledessert, som både er utrolig smuk i sit udseende og fuldstændig himmelsk i smagen. Den består af en sprød kiksebund med mandler, syltet kirsebær, en cremet cheese cream med risalamande og en spejl blank kirsebær gelé på toppen, pyntet med mørk og hvid chokolade samt kongemandler.

Smagen er i den milde og søde afdeling, præcis som en risalamande med kirsebærsauce, og kan serveres til julefrokosten, julehyggen eller i stedet for risalamanden juleaften, hvis du trænger til lidt fornyelse.

Cheesecaken har en del forskellige steps, men er faktisk rigtig nem og lige til at lave, så du må endelig ikke snyde dig selv for at prøve den. – den bliver i hvert fald laver her igen i år, og igen til næste år, og næste næste år. Læs gerne mine TIPS igennem længere nede, inden du går i gang, så du er helt forberedt. Opskriften får i her, og passer til 8-10 personer.

DET SKAL DU BRUGE:

Glutenfri kiksebund:

 • 70 g. mandler
 • 145 g. smeltet vegan block, eller laktosefri smør
 • 1 tsk. vaniljesukker

Cheese cream med risalamande:

 • 400 g. kogt og afkølet risengrød (Læs et par tips længere nede i mit TIP)
 • 200 g. naturel flødeost, laktosefri
 • 100 g. flormelis
 • 3 tsk. vaniljesukker, eller ½ vaniljestang (Læs et par tips længere nede i mit TIP)
 • 3,5 laktosefri fløde
 • 4 stk. husblas

Kirsebærgelé:

 • 750 g. kirsebærsauce med hele kirsebær i, f.eks. Amarena
 • 6 stk. husblas

Pynt:

 • 1 pose kongemandler
 • Vegansk hvid vanilje chokolade, fra ichoc.
 • Mørk chokolade
 • Sølv sukkerkugler

SÅDAN GØR DU:

Glutenfri kiksebund:

 1. Blend havrekiksene, eller crumblen, i en minihakker eller foodprocessor, og kom det op i en skål. Det skal ikke blendes helt fint, – der må gerne med lidt grove stykker i. Blend ligeledes mandlerne på samme måde, og kom også det op i skålen, sammen med vaniljesukker.
 2. Kom det smeltet smør ved, og rør det godt sammen med en ske.
 3. Beklæd en springform på Ø24, med bagepapir i bunden, og kageplast rundt i kanten.
 4. Kom kiksemassen heri, og tryk den godt sammen ned i bunden og rundt i kanten. Stil bunden på køl, imens du laver risalamande cheese cream.  

Cheese cream med kirsebær:

 1. Start med at si kirsebærrene fra saucen. Gem både sauce og kirsebær.
 2. Udblød husblassen i rigeligt koldt vand, i 10-15 minutter.
 3. Rør imens risengrøden sammen med flødeost og flormelis. Har du kogt risengrøden uden 1 vaniljestang, så smag den til med vaniljesukker.
 4. Varm 0,5 dl. af fløden op i en lille kasserolle, vrid husblassen fri for vand, og smelt det i den varme fløde. Lad det køle af til lillefinger varmt.
 5. Pisk resten af fløden til en let skum, og vend det sammen med risengrøds cremen. Gem ca. 1 dl. til den lune husblas masse.
 6. Rør fløden ud i den lune husblas masse af 2 omgange, så den kølet let af, og vend den herefter i cheese creamen. Rør det godt sammen.
 7. Fordel de afdryppet kirsebær ud på kiksebunden, og hæld cheesecreamen ud over. Sæt cheesecaken på køl i et par timer, så massen får lov at sætte sig.

Kirsebærgelé:

 1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand, i 10-15 minutter.
 2. Varm den sigtet kirsebærsauce op i en kasserolle. – der skal gerne være 5 dl.
 3. Vrid husblassen fri fra vand, smelt den i kirsebærsaucen og lad det køle af til lillefingervarmt, ca. 30 grader.
 4. Hæld geleen ud over cheesecaken, ved at lade det løbe ned på bagsiden af en spiseske. Det hældes mere næmsomt ned på cremen på denne måde, og du undgår en masse luftbobler.
 5. Stil den på køl i et par timer, så geleen får lov at sætte sig.
 6. Kør en kniv rundt langs kanten af kageplastet, imens du forsigtigt befrier kagen. Du undgår på denne måde, at plastet river noget af kirsebærgelén af.

Pynt cheesecaken med grofthakket kongemandler, hvid og mørk chokolade og sukkerkugler i sølv, inden servering.

TIP:

Kiksebunden:

Spar tid på at rulle dejen ud, og bag den i stedet for som en crumble. – den skal jo alligevel smuldres bagefter. Der er en lille smule tilovers fra portionen, da du kun skal bruge 300 g. til kiksebunden, men det smager helt fantastisk ovenpå lidt yoghurt med bær – og vupti, så er den rest væk.

Du kan også erstatte havrekiksene i bunden med opskriften på disse glutenfri pebernødder. Cheesecaken får flere noter af jul og den skønneste smag fra julekrydderierne.

Cheese cream med risalamande:

Den mængde risengrød du skal bruge til cremen, passer ca. med 1 dl. rå risengrødsris, kogt i 1 dl. vand + 5 dl. laktosefri mælk. Du har en meget lille klat tilovers, som nemt kan spises til frokost med en smørklat og kanelsukker. – varmet i mikroovnen 🙂  Hvis du koger risengrøden, kun med det formål at bruge den til cheesecaken, så kog grøden sammen med kornene fra ½ vaniljestang og selve stangen.

Du behøver ikke at tilsætte vaniljesukkeret til den kogte og kolde risengrøden, hvis du kogen den med.  

Den veganske hvide vanilje chokolade kan købes i helsekost forretninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *