Aftensmad

Græsk moussaka med kartofler og aubergine

Jeg elsker virkelig græsk mad, og især moussaka. Den skal være snasket, cremet, fast, fuld af aubergine og med en varm krydret græsk smag. – og det er lige præcis hvad denne her moussaka er.

Moussaka er græskernes svar på en lasagne, hvor pastapladerne er byttet ud med kartofler og aubergine, hvilket virkelig fungere super godt. – Man får i den forbindelse også flere kostfiber.

Moussakaen toppes med den lækreste cremet og luftige mornaysauce, som binder retten helt perfekt sammen.

Opskriften på denne moussaka er desuden både gluten- og laktosefri.

Opskriften er til 4 personer.

Det skal du bruge:

  • 400 g. hakket oksekød
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 1 dåse hakket tomater
  • 1 dl. rødvin
  • 2 tsk. oregano
  • 1 tsk. timian
  • 1 tsk. kanel
  • ½ tsk. allehånde
  • 1 tsk. dadelsirup
  • 2 tsk. rødvinseddike
  • 1,5 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • 2 små aubergine, skåret i skiver på 1 cm.
  • 6 kartofler, skåret i skiver på 0,3-0,5 cm.
  • Olivenolie

Mornaysauce:

  • 4 dl. mæk
  • 1 dl. fløde
  • 2 tsk. friskrevet muskatnød
  • ½ pose vegansk ost
  • 3 tsk. maizena + ½ dl. koldt vand
  • 0,5-1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du:

  1. Kom aubergineskiverne på en bageplade med bagepapir, og pensel dem med olivenolie og drys salt ud over. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.
  2. Begynd imens på kødsaucen.
  3. Løget snittes fint, og svitses i lidt olivenolie i en gryde. Når løgene er blevet klare tilsættes oksekødet, og det brunes af.
  4. Kom alle de resterende ingredienser (minus kartoflerne) ned i gryden, og bring det i kog. Lad det stå og småsimre i 15 minutter, og smag den til med salt og peber. 
  5. Lav imens mornaysaucen.
  6. Bring mælk, fløde og muskatnød i kog. Jævn det med maizenaen, som er rørt ud i koldt vand. (pas på det ikke brænder på)
  7. Tilsæt revet ost og smag saucen til med salt og peber.
  8. Lad saucen småsimre i 10 minutter.

Samling af moussakaen:

  1. I et lasagnefad lægges kartoffelskiverne i bunden, så de dækker hele bunden, og drysses med salt.
  2. Kom kødsaucen ovenpå kartoflerne og fordel nu alle aubergineskiverne ovenpå.
  3. Slut af med mornaysaucen på toppen.
  4. Bag moussakaen ved 170 grader i 1 time.

TIP:

Hvis moussakaen bliver for mørk inde i ovnen, så kan du komme et stykke sølvpapir henover.

Du kan også koge dine kartoffelskiver i 2-3 minutter først, inden moussakaen samles. – på denne måde skal den kun bage 30-25 minutter i ovnen.

Servere gerne moussakaen med denne græske tomatsalat med balsamico. og evt. disse pandebrød med sorte sesam og tzatziki.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *