Tilbehør

Hjemmerørt mayonnaise

Hjemmelavet mayonnaise smager altså bare bedst. Det tager næsten ingen tid at lave, og det kan holde sig i et par uger i køleskabet. Du kan tilsætte alle mulige former for krydderier, urter og smag til din mayonnaise, og anvendelsesmulighederne er mange.
Dette er min basisopskrift på mayonnaise, som virker hver gang og smager fantastisk.
Jeg har eksperimenteret med et hav af olier, men denne (smagsneutral rapsolie) fungerer bedst og giver en dejlig smag. Olien er dog ikke den sundeste, da den er raffineret (altså varmebehandlet) hvor alle de gode omega-3 fedtstoffer er væk, da rapsolien ikke tåler særlig høj varme. – men min opskrift på hjemmelavet mayonnaisen er dog stadig sundere end en færdiglavet fra supermarkederne, og du ved med 100 % sikkerhed, hvad den indeholder.

Opskriften er ca. 4 dl. færdigt mayonnaise

Det skal du bruge:

  • 2 pasteuriseret æggeblommer
  • 1 tsk. Salt
  • 1/2 tsk. Dijon sennep
  • 2 tsk. Æbleeddike
  • 2,5 dl. Olie (jeg bruger smagsneutral rapsolie)

Sådan gør du:

  1. Æggeblommer, salt, eddike og sennep piskes hvidt og cremet. Det skal piskes i ca. 5 min.
  2. Olien tilsættes i en tynd stråle, mens der stadig piskes på højeste hastighed.
  3. Mayonnaisen tykner undervejs og er færdig, når alt olie er pisket ind i.

TIP:

Når olien tilsættes er det vigtigt at tilføje en lille smule ad gangene i en tynd stråle, da din mayonnaise ellers vil skille.
hvis uheldet skulle være ude, kan du samle den igen med en lille smule vand. Prøv dig frem med 1 tsk. ad gangen.

Hvis du vil tilsætte friske krydderurter til din mayonnaise, så skal du være opmærksom på, at holdbarheden kun er 24 timer og derved er forkortet markant. Dette skyldes jordbakterierne og væksten herfra.
Brug evt. tørrede krydderier, hvis du gerne vil have en lækker urtemayo på basishylden i køleskabslågen i et par uger, som du evt. kan bruge som spread til sandwich.