Aftensmad

Braiseret svinekæber med portvin, timian og pistacienødder


Reklame for Vangsgaardtreat

Braiseret svinekæber smager virkelig virkelig himmelsk. Det er noget af det møreste kød jeg længe har smagt, – og smagen af den sauce, amen altså. Der er ikke et øje tørt hos både store og små.
Svinekæberne braiseres i rødvin og portvin, sammen med lidt tomatpuré, rodfrugter, timian og rosmarin.
Det hele serveres med en rustik grøntsagsmos lavet af kartofler, blomkål og parmesan.
Det er simremad i verdensklasse, og kan både serveres på en kold og blæstende søndag, samt for gæsterne en lun aften i Juni.
Retten kræver lidt forberedelses, men derefter passer den sig selv på komfuret – og det er jo nemt.

Drys hele herligheden med hakket pistacienødder, lidt fint revet citronskal og syltet rødløg.


Opskriften får i her, og er til 4 personer.

Det skal du bruge:


• 12 stk. svinekæber (ca. 800 g.)
• 100 g. bacon i tern
• 1 stort løg
• 2 fed hvidløg
• 200 g. gulerod
• 100 g. bladselleri
• ½ æble
• 2 dl. rødvin, gerne en god kraftig én
• ½ dl. portvin
• 2 tsk. tomatpuré
• 1 stjerne anis
• ½ tsk. rosmarin
• 3 laurbærblade
• 1 håndfuld frisk timian
• 1 tsk. grøntsagsbouillon. (Jeg bruger den fra fra A Vogel)
• 1 L. vand
• 2 tsk. ribsgele
• 100 ml. laktosefri fløde
• 3-4 spsk. maizena + vand
• Salt & friskkværnet peber
Pistacienødder, fra Vangsgaardtreat
Syltet rødløg


Grøntsagsmos med parmesan:
• 1 kg. kartofler
• 600 g. blomkål
• 4 spsk. laktosefri smør
• 10 g. fintrevet parmesan
• Laktosefri mælk
• Salt & frisk kværnet peber

Sådan gør du:

  1. Fjern hinderne på svinekæberne, snit løget i strimler og skær gulerod, bladselleri, hvidløg og æble i mindre stykker.
  2. Svitse bacon af i en støbejernsgryde, i et par minutter. Tag det op, læg det til side, og brun nu svinekæberne af i bacon fedtet. Brun ikke alt kødet af 2 omgange, for at det hele kan være der. Tag svinekæberne op, læg dem til side og krydder dem med salt og friskkværnet peber, og svits nu løg, gulerod, bladselleri, æble og hvidløg af i lidt olivenolie.
  3. Kom bacon og svinekæberne ned i gryden igen, hæld portvin og rødvin ved, og lad det koge i et par minutter – eller indtil det er reduceret til det halve.
  4. Tilsæt tomatpuré, krydderrier, bouillon og vand, og kog det op. Lad retten småsimre under låg indtil svinekæberne er møre. – det tog ca. 2 timer her.
  5. Når kødet er mørt smages saucen til med ribsgele, fløde, salt og frisk kværnet peber, og jævnes med maizena. Lad det hele småsimre imens du laver grøntsagsmosen færdig.
    Grøntsagsmos med parmesan:
  6. Kartofler og blomkål skæres i mindre stykker, og koges møre i vand.
  7. Hæld vandet fra, kom smør ned i gryden og lad det smelte under låg i 1 minut.
  8. Pisk grøntsagerne til mos med en håndmixer, og tilsæt evt. lidt mælk for at justere konsistensen.
  9. Rør parmesanen i, og smag først nu til med salt og frisk kværnet peber.

Drys retten med lidt frisk revet citronskal, hakket pistacienødder og syltet rødløg inden servering.

TIP:

Hvis du ikke ønsker grøntsager i saucen, så kan du si dem fra når svinekæberne er kogt møre.

Kog aldrig kartofler og grøntsager til en mos i saltet vand, da den bliver ’lang’ i det, når den piskes. Smag den altid til som det sidste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *