Aftensmad

Farserede porre

Denne her ret har en helt særlig betydning for mig. Den bringer virkelig dejlige barndomsminder frem, da min mor ofte serverede det igennem min barndom – og jeg husker specielt, når jeg var med min far hos slagteren eller i delikatessen, så skulle vi altid have en ’hånd porre’.

Porrerne som jeg har brugt i denne opskrift, er hevet op fra vores baghaven. Det er simpelthen så skønt, at have sine egne grøntsager lige ud foran døren. Porrer er i sæson lige nu, og hvis du ikke har dem i din køkkenhave kan du sagtens finde dem hos købmanden eller på det lokale grøntmarked.

Lad dig evt. inspirere til andre opskrifter med porre og tips til at minimere madspil, længere nede i mit tip, som du finder under opskriften 🙂

Disse farserede porre er lavet med hakket kylling, men du kan også sagtens lave dem med svinekød. – skift da blot kødet ud og følg opskriften.

Opskriften er til 4 personer og giver 6-8 farserede porre.

Det skal du bruge:

Farsen:

 • 450 g. hakket kyllingekød (1 bakke)
 • 1,5 tsk. Salt
 • 1 løg, fint hakket
 • 1 dl. havregryn
 • 2 æg
 • Frisk kværnet peber

De resterende ingredienser:

 • 3-4 små porre
 • 1 L. vand + 1,5 tsk. Salt
 • 2 spsk. grøntsagsboullion
 • 2 dl. hvedemel + 1 tsk. Salt og lidt frisk kværnet peber
 • 2 æg
 • 3 dl. rasp

Sådan gør du:

 1. Skær bund og top af porrene og skyl dem rigtig godt. (Du skal bruge op til, hvor de grønne blade begynder at dele sig, ca. halvdelen af porren)
 2. Del porrerne i 2 lige store stykker, så du har 6-8 stykker ialt på ca. 10 cm. hver.
 3. Bring 1 L. vand, boullion og salt i kog, og kog porrene i ca. 5 minutter. Prik i dem med en kød nål, for at tjekke og de er færdige. De skal stadig have lidt bid og modstand i sig.
 4. Tag dem op fra vandet med en hulske og kom dem på køl imens du laver farsen. Gem vandet, det skal du koge dine farseret porre i senere.
 5. Rør kyllingekødet sejt med saltet og tilsæt de øvrige ingrediener. Rør farsen godt sammen og stil den på køl i 10 minutter, så den får lov at sætte sig.

Samling af dine farserede porre:

 1. Kom et stykke husholdningsfilm på bordet, ca. på samme størrelse som et A4 papir og kom 1 klat fars ind midt på husholdningsfilmen (ca. på størrelse med en frikadelle) og tryk den flad, så den danner en rektangel. Placere 1 porre midt i, ovenpå.
 2. Løft den side af filmen op, som vender ind mod dig, og træk det hen over porren, så den danner en rulle.
 3. Rul videre så du får lukket porren inde i farsen.
 4. Tag ved filmen i hver ende af den farserede porre og klem sammen imens du ruller fars pølsen på bordet, så dine ender bliver lukket og farsen bliver strammet op inde i filmen.
 5. Kom enderne ind under den farserede porre og kom et nyt stykke film omkring, så enderne forbliver lukket.
 6. Gentag med resten af farsen og porrerne.

Tilberedning af dine farserede porre:

 1. Prik ca. 10  huller i dine farserede porre ruller med en kødnål og kog dem i porre vandet i ca. 12-15 minutter. De skal føles faste, når de er færdige.
 2. Lad dem køle lidt af og tag herefter alt filmen af.
 3. Find 3 dybe tallerkner og bland mel, salt og peber sammen i den ene, pisk æggene sammen i en anden og kom rasp i den tredje.
 4. Vend først de farserede porre i melblandingen, derefter i æggene og til sidst i raspen.
 5. Steg dem gyldne i lidt olivenolie og smørbar.

Servere evt. dine farserede porre med kogte kartofler vendt i hakket persille, dampet grønt og en hvid sauce med citronsaft (sauce supreme) – det er lige sådan, jeg elsker dem aller mest 🙂

TIP:

Porre er i mine øjne en lidt overset grøntsag og det er virkelig en skam, da den både smager fantastisk, har et hav af anvendelses muligheder og er guf for dit helbred. Den indeholder både fibre, mineraler og unikke  A- og C-vitaminer, som bekæmper betændelse i kropppen. Det er jo fantastisk, når vi nu går den kolde og mørke tid i møde, hvor mange får en forkølelse trukket ned over hovedet fra den ene dag til den anden.

Udover disse vitaminer er den grønne grøntsager også udrensende, da den medvirker til fjernelse af toksiner i kroppen, hvor den med sin vanddrivende egenskab udrenser kroppen.

Gem meget gerne den grønne del af porren, den kan sagtens spises. Du kan evt. fint snitte det og fryse det ned eller prøve en af mine andre opskrifter med porre. Feks. denne lækre torsk i fad med cremet dildsauce, grøntsager og kartofler eller denne grøntsagstærte med porre, tomat, timian og parmesan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *