Tilbehør

Rabarbersaft med mynteblade

Vi har i hjørnet af vores køkkenhave 2 store flotte rabarber planter. Jeg tror det er jordbærrabarber, for de er røde hele vejen igennem og er rigtige søde i smagen. – men nu var tiden kommet, hvor de skulle høstes. Jeg plejer egentlig at lave gammeldags rabarbergrød ud af dem, men i år ville jeg prøve noget andet.

Det blev til en skøn og frisk rabarber trifli og den lækreste rabarbersaft med mynteblade.

Det gode ved disse 2 opskrifter er, at den ene er lavet på ’resterne’ fra den anden – og omvendt 🙂

Hvis du ikke blander rabarbersaften op med vand, så har du faktisk min rabarbergrød, som jeg nævnte tidligere. Jævn den blot en lille smule med maizena og top den med lidt fløde, når en er kølet af. Du har nu en virkelig himmelsk sommerdessert.

Det skal du bruge:

Opskriften giver ca. 700 ml.

  • 450 g. rabarber
  • 100 g. rørsukker
  • 25 g. vaniljesukker (3 tsk.)
  • 700 ml. Vand

Sådan gør du:

  1. Fjern bladet og enden af rabarberne, skyl dem og skær dem i tern på 1 cm. 
  2. Kom dem i en gryde sammen med de resterende ingredienser og kog det hele i 15 min.
  3. Når de rabarberne er færdigkogte hældes det hele i en si, så du får saften siet fra.
  4. Gem rabarber kompotten, den kan du nemlig trylle om til den lækreste rabarber trifili med knuste makroner og fløjelsblød pisket fløde.
  5. Kom saften på køl i en skoldet flaske og lad den køle helt af.
  6. Ved servering blandes saften op 1:1 med vand, isterninger og toppes med mynteblade. 

TIP:

Frys gerne vindruer og bær ned og brug dem istedet for isterninger i din rabarbersaft. Det giver et smukt udseende og børnene er helt vilde med det.

De sundhedsmæssige foredele ved rabarber er b.la. indeholdet af C-vitamin, kalium, calcium og fibre. Størstedelen består dog af vand, hele 90,5 g. ud af 100 g. Disse vitaminer og mineraler medvirker til et sundt immunforsvar, stærke knogler og et godt blodomløb.

Rabarber indeholder også et naturligt giftstof som hedder oxalsyre, der er farligt i større mængder. Rabarberne indeholder en mindre mængde først på sæsonen, hvor stilken ikke er så stor endnu. De store grønne blade er dog giftige at spise, da de har et stort indhold af oxalsyren i forhold til stilken. Oxalsyre forhindre kalken i at løbe ud i blodbanen, men kan med foredel neutraliseres med mælkprodukter, som indeholder kalk. (her er det jo godt, at fløde smager fantastisk til rabarber) 🙂

Der er dog ingen grund til bekymring for oxalsyren, hvis man ikke dagligt spiser masser af rabarber. 

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *