Aftensmad

Grydestegt kylling med rabarberkompot, agurkesalat og skysauce

Så er der ægte mormor mad på menuen. En gammeldaws kylling med rabarberkompot, hjemmesyltet agurker, nye danske kartofler og brun skysauce. Det er klassisk dansk mad når det er aller-bedst, og som både kan serveres på de lune sommerdage, og i de kolde vintermåneder.

Sæt gerne et par timer af til tilberedningen af dette måltid, da det tager lidt tid at lave. – men jeg lover dig, at det er det hele værd, for hvor smager det altså bare himmelsk.

Hvis du har hjemmedyrket grøntsager, så brug gerne disse i sommerhalvåret, for så får smagen altså også lige et lille nyk opad 🙂

Opskriften er til 4 personer.

Det skal du bruge:

Kylling:

  • 1 økologisk kylling på ca. 1,5 kg.
  • 0,8 dl. vand
  • 10 peberkorn
  • 4 laurbærblade
  • 3 gulerødder med top
  • 1 løg, delt i kvarte
  • 1 porre, delt i 3 stykker
  • 1 lille potte persille
  • 1 spsk. laktosefri smør, til indvendig (ikke vegansk smørbar)
  • 2 spsk. laktosefri smør, til stegning (ikke vegansk smørbar)
  • Salt og friskkværnet peber til rub

Rabarberkompot:

  • 150 g. rabarber, skåret i tern
  • 2 spsk. rørsukker
  • 2 tsk. vaniljesukker

Brun skysauce:

  • Fond fra kyllingen
  • 1 dl. laktosefri fløde
  • 1 tsk. ribsgele
  • 1 tsk. æbleeddike
  • Lidt saucekulør
  • Salt og friskkværnet peber
  • Maizena til jævning

Tilbehør:

Sådan gør du:

Kylling:

  1. Skyl kyllingen med vand, fjerne evt. indmadsrester og fjer, og dup den tør med køkkenrulle.
  2. Gnid den indvendig med smør, salt og peber og kom persillen derind. Gnid den også udvendig med salt og peber.
  3. Smelt smørret i en støbejernsgryde, og brun kyllingen godt af på alle siden og kanter.
  4. Vend den med brystet op ad, og hæld vand ved og kom gulerødder, løg, porre, laurbærblade og peberkorn ved, og lad kyllingen småsimre under låg i ca. 1 time, eller indtil kernetemperaturen er 75 grader.
  5. Si herefter fonden fra, og gem den til skysaucen.
  6. Lad kyllingen trække i gryden, under låg, i 20 minutter inden du skærer den ud.  

Rabarberkompot:

  1. Kom rabarber, sukker og vaniljesukker i en gryde, og kog det til en kompot, i ca. i 5-10 minutter. Hæld kompotten i et skoldet sylteglas, og stil på køl.

Brun skysauce:

  1. Kog fond og fløde op i en gryde, og jævn det med maizena.
  2. Lad saucen småsimre i 15 minutter, og smag den herefter til med ribsgele, æbleeddike, salt og friskkværnet peber, og tilsæt lidt saucekulør.
  3. Lad den småsimre i et par minutter inden serveringen.

Tilbehør:

  1. Kog kartoflerne og drys dem med friskhakket persille.

TIP:

Når kyllingen er færdig tilberedt, så kan du evt. skære den ud og varmholde den i ovnen ved 65 grader. Dæk den gerne til med stanniol, så den ikke bliver tør i kanterne. Dette kan være en kæmpe hjælp, så du ikke står med udskæringen på samme tid, som der skal lave sauce.

Hvis du gerne vil have sprødt skind på kyllingen, så giv den en tur med grillfunktionen i ovnen, uden stanniol.

Nye kartofler koges bedst ved at de bringes i kog i et par minutter, og så slukke for varmen igen. Lad dem herefter trække færdigt i vandet. Dette tager ca. 20 minutter, alt afhængig af størrelsen. Du undgår på denne måde, at de smulder og koger ud, da de nye kartofler er meget sarte, i forhold til vinter kartoflerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *