Aftensmad

Italiensk lasagne, gluten- og laktosefri

Hvem elsker ikke lasagne? – en smagsfuld, snasket og blød én af slagsen, med mornaysauce og et sprødt oste låg? Vi gør i hvert fald, og denne klassiske italiensk lasagne er en kæmpe favorit herhjemme.

Lasagnen er både nem at lave, og så kan den varieres i det uendelige. – så hvis grøntsagsskuffen gemmer på ældre grøntsager, eller du har en rest tomatsauce/suppe i fryseren, så bruges det glimrende i en lasagne.

Servere meget gerne en salat til lasagnen. Prøv f.eks. denne græske tomatsalat eller denne sommersalat med spinat, vandmelon, jordbær og mozzarella.

Det skal du bruge:

Kødsauce:

  • 400 g. hakket økologisk oksekød
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 dl. tomatpuré
  • 3 dl. purerede tomater, fx. fra Urtekram
  • 3 gulerødder, i mellemstørrelse
  • ½ squash
  • 2 tsk. oregano
  • 1,5 tsk. timian
  • 0,5 tsk. rosmarin
  • 1 spsk. rødvinseddike
  • 6 dl. vand
  • Salt og friskkværnet peber
  • Olivenolie til stegning

Mornaysauce:

  • 4 dl. laktosefri mælk
  • 1,5 dl. laktosefri fløde
  • 20 g. fintrevet parmesan
  • ½ pose revet vegansk ost
  • 1 tsk. friskrevet muskatnød
  • 20 g. maizena
  • Salt og friskkværnet peber (evt. hvidt peber)

Til samlingen af lasagnen:

  • 1 laktosefri mozzarella
  • 1 pakke glutenfri lasagneplader

Sådan gør du:

Kødsauce:

  1. Hak løget fint, og riv gulerødder og squash på den grove side af en rivejern.
  2. Svits løget i lidt olivenolie i en gryde, og tilsæt herefter oksekødet, og brun det af.
  3. Kom revet gulerødder, squash og presset hvidløg ved, og steg det af i ca. 1 minut.   
  4. Rør tomatpuré, purerede tomater, rødvinseddike og vand i, og lad det koge op.
  5. Kom oregano, timian og rosmarin i, og lad kødsaucen småkoge i 15 minutter.
  6. Smag den til med salt og peber.

Mornaysauce:

  1. Varm mælk og fløde op i en gryde, til lige under kogepunkten. Gem 1 dl. af mælken til at røre maizenaen ud i.
  2. Kom fint revet parmesan, vegansk ost og friskrevet muskat nød i, og kog det stille op.
  3. Rør maizenaen ud i det sidste af mælken, og kom det i saucen imens du pisker.
  4. Smag mornaysaucen til med salt og friskkværnet peber.

Samling af lasagnen:

  1. Start med et tyndt lag kødsauce i bunden af lasagnefadet. Læg lasagneplader ovenpå, og derefter et lag kødsauce. Gentag med disse lag, indtil du slutter af med et lag kødsauce.
  2. Hæld mornaysaucen ovenpå, og slut af med at smulder mozzarellaen ud over.
  3. Bag lasagnen ved 160 grader, i 50-60 minutter.   

TIP:

Mælk og fløden til en bechamel-og mornaysauce brænder virkelig nemt på. Et lille tip kan her være, at sætte gryden over med mælk og fløde ved lav- til mellem varme, når du går i gang med kødsaucen. På denne måde får det lov til at varme stille og roligt op, uden at brænde fast på bunden.

Husk stadig at røre rundt i det undervejs.

Hvis du er i tvivl om de klassiske franske saucer, så er en bechamelsauce en opbagt mælkesauce, og en mornaysauce en bechamelsauce tilsat ost.

Når du bager lasagnen, så skru ikke mere op for varmen på ovnen, da mornaysaucen og mozzarellaen ellers vil brænde på, inden den er færdig tilberedt.

Når lasagnen er færdig bagt, så lad den gerne stå og trække i 10 minutter inden du servere den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *