Brød,  Madpakken

Kartoffelboller med rugmel og havregryn

Disser boller er virkelig en tur i køkkenet værd. Det er helt klart mine favoritboller, til feks. en sandwich eller en sundere burgerbolle. De er møghamrende svampede, pga. kartoflerne, proppet med fibre fra rug og havre og så smager de fantastisk.

Gør jer selv den tjeneste at bage dem 🙂

Det skal du bruge:

Opskriften giver 12 store sandwichboller.

  • 360 g. kartofler, gerne med skræl, hvis den er fin
  • 4 dl. kartoffelvand
  • 3 dl. havregryn
  • 2 dl. rugmel
  • 25 g. gær
  • 1 spsk. laktosefri græsk yoghurt, 10%
  • 2 tsk. salt
  • 500 g. hvedemel
  • 1 æg (til pensling)

Sådan gør du:

  1. Vask og skræl (hvis nødvendig) kartoflerne og skær dem ud i små stykker. (så skal de koge mindre tid)
  2. Kog dem i ca. 10-15 minutter, til de er helt møre. (koges uden salt)
  3. Når de er færdigkogte hældes 4 dl. af kartoffelvandet fra og gemmes. Hvis der er mere vand ved kartoflerne hældes det ud og kartoflerne moses nu med et piskeris.
  4. Bland nu 4 dl. kartoffelvand med græsk yoghurt i en røreskål og køl det af til 37 grader. Brug et termometer for at sikre dig den rette temperatur.
  5. Pisk gæret ud heri, når det har den rette temperatur.
  6. Kom havregryn og rugmel ned i og kør det 2 minutter på køkkenmaskinen.
  7. Tilsæt salt og kartoffelmos og rør i ca. 1 minut.
  8. Tilsæt melet af 3 omgange, men køkkenmaskinen rører. Når du har alt melet i, så lad den køre på maskinen i ca. 5-7 minutter.
  9. Dejen er meget klistrede, men det er ligepræcis sådan den skal være.
  10. Lad dejen blive i røreskålen og kom film hen over, så det lukker helt tæt. Stil den til hævning et lunt sted (feks. i vindues karmen) i 1 time.
  11. Drys mel på bordet og kom den meget klistrede dej herud på. Drys mel på toppen af dejen også, så dine fingre ikke klistre for meget fast.
  12. Form en pølse og skær 12 boller ud af den.
  13. Læg dem på 2 bageplader med bagepapir, med skæresiden (den klistret side) nedad.
  14. Gør er klæde fugtigt og læg henover bollerne mens de efterhæver i 20 minutter.
  15. Tænd ovnen på 225 grader.
  16. Pensel bollerne med æg og bag dem ved 225 grader i 14 minutter. (eller til de lyder hule indeni, når du banker på dem)

TIP:

Kartofler er virkelige gode at bage med. De giver dit bagværk en svampethed ud over det sædvanlige og en virkelig dejlig smag.

Derudover er kartofler spækket med kostfibre, vitaminer og mineraler. De er en god kilde til C-vitamin, mineralet kalium og giver en god mæthedsfornemmelse pga. de mange fibre.

C-vitamin er med til at styrke immunforsvaret, kalium er med til at regulere dit blodtryk og kostfibrene er virklig gode for din fordøjelse.

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *