Kager

Glutenfri florentiner

Sprøde og karamelliseret nøddesmåkager, dyppet i mørk chokolade og lagt sammen med en vanilje smørcreme med appelsin smag. Kombinationen af det hele smager altså bare virkelig godt sammen, og den friske appelsin smag passer perfekt til den søde og karamelliseret småkage og creme. – Tror jeg vil prøve at lave dem til jul, i en udgave med ingefær, kanel og allehånde i småkagedejen – for de smager altså også helt vildt godt uden creme i, altså bare som en helt almindelig småkage.

Florentinerne er gluten- og laktosefri, og hvis du undlader æggeblommen, samt bytter fløden ud med en plantebaseret én, så kan de også laves veganske.

Af nødder har jeg brugt en blanding af mandler, valnødder og pekannødder til småkagerne, som bare smager utrolig godt sammen, når de karamelliseres.

Jeg fik 16 småkager ud af opskriften, som blev til 8 hele florentiner.

DET SKAL DU BRUGE:

Karamelliseret nøddesmåkager:

  • 100 g. vegansk smør
  • 100 g. sukker
  • 2 spsk. laktosefri fløde
  • 1 spsk. glukosesirup
  • 150 g. blandet nødder (jeg brugte mandler, valnødder og pekannødder)
  • 30 g. GF. Havregryn
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 200 g. mørk chokolade

Smørcreme:

  • 160 g. vegansk smør, stuetempereret
  • 120 g. flormelis
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • Saft og skal fra 1 øko. appelsin
  • 1 æggeblomme

SÅDAN GØR DU:

  1. Kom smør, sukker, fløde og glukosesirup i en lille kasserolle, smelt det ved middelvarme og lad det koge op i et lille minut. Rør gerne rundt i det undervejs, så det ikke brænder på.
  2. Hak imens nødderne, – til en blanding imellem fint og lidt groft, kom det op i en skål og bland havregryn og vaniljesukker i.
  3. Kom nøddeblandingen op i gryden til karamellen og rør det godt sammen. Lad dejen køle lid af, imens du tænder ovnen på 175 grader, varmtluft, og beklæder 2 bageplader med bagepapir.
  4. Brug en spiseske, og kom 8 klatter dej på hver bageplade. Lav godt med mellemrum imellem dem, da de flyder helt ud når de bages. Kom dem i ovnen og bag dem i 10 minutter. De er færdige når de er godt karamelliseret rundt i kanten. Lad dem efterfølgende køle helt af på pladen.
  5. Smelt chokoladen i mikrovnen, og dyp hver nøddesmåkage heri. Læg dem på et stykke bagepapir bagefter, og lav smørcremen imens chokoladen tørrer.  

Smørcreme:

  1. Kom smør, flormelis og vaniljesukker op i en skål, og pisk det lyst og luftigt. Tilsæt æggeblommen og pisk den god ind i cremen. Rør appelsinsaft og skal i, og kom smørcremen op i en sprøjtepose med en lille stjernetyl.

Samling af florentinerne:

  1. Vend halvdelen af nøddesmåkagerne om, og sprøjt smørcremen ud herpå. Læg den sidste halvdel ovenpå, som låg.

Hvis du ikke skal spise dem med det samme, så kommes de på køl i en lufttæt beholder, hvor de kan holde sig i 2-3 dage. 

TIP:

Brug altid ægte laktosefri smør, eller den sorte smør blok fra Naturli’ når du skal lave creme, da de bedst holder på formen og er sprøjtfast.

Nøddesmåkagerne opbevares bedst i en lufttæt beholder, med bagepapir imellem – er de fyldt med smørcreme, så skal de opbevares på køl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *