Hummus med aquafaba
Hummus stammer fra mellemøsten og er en dyp som kan anvendes på mange forskellige måder.
Det smager helt fantastisk, og er super nemt at lave. Alle ingredienserne blendes blot sammen til en cremet masse, og så har du hummus. Jeg tilsætter lidt aquafaba i den færdigblendet hummus, som jeg synes gør en kæmpe forskel i dens luftighed.
Servere din hummus som dyp, smør det på dit brød eller i en sandwich, eller kom det i en salat.
Hummussen kan holde sig i 3-4 dage på køl.
Det skal du bruge:
- 1 dåse kogte kikærter, 230 g. (gem væsken fra dåsen eller kartonen)
- Saften fra ½ citron
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1 knivsp. Paprika
- 1 fed hvidløg
- ½ dl. smagsneutral olie, f.eks. rapsolie
- 1 tsk. peanutbutter, eller tahin
- 1 dl. aquafaba (se længere nede i TIP hvad det er)
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
- Dræn og skyl kikærterne, men gem væsken fra dåsen til at lave aquafaba.
- Kom alle ingredienserne i en blender, eller minihakker (minus aquafaba) og blend det hele til det har en cremet og ensartet konsistens.
- Væsken fra kikærterne piskes luftige og stive i en skål (ligesom æggehvider) og der vendes 1 dl. i den færdig blendet hummus.
- Smag din hummus til med salt og friskkværnet peber.
TIP:
Aquafaba, som er vand fra kogte bønner og kikærter, er et vegansk alternativ til luftige og stift pisket æggehvider. Væsken fra f.eks. kikærter, om du selv har kogt dem eller købt dem færdigkogte, gelétere nemlig ved opvarmning pga. proteinerne, ligesom en fond kogt på ben gør.
Den afkølet væske fra kikærterne kan herefter piskes luftige og stive, og anvendes på ligefod med stift pisket æggehvider. Det er både madspildsreduserende og et super godt redskab i den veganske verden.
Det koagulerer ikke ved opvarmning, og kan derfor koges ind (reduceres), hvorved du kan piske det endnu mere fast. Du kan anvende aquafaba i mousser, i bagværk, i varme retter og i f.eks. en hummus, hvor det tilføjer konsistens og luftighed.